9,1
280 beoordelingen
Terug naar overzicht
SvL_RobinVellekoop001-hero.jpg

De opvallendste Toyota van Nederland?

De Toyota bB van Robin Vellekoop

De auto van Robin Vellekoop uit Wateringen (Zuid-Holland) is een van de opvallendste in Nederland. Er rijden slechts tien stuks rond. En het is een Toyota! Al zou je dat op het eerste gezicht misschien niet zeggen.
Getekend door je kleine nichtje

De Toyota van Robin is zo bijzonder dat we besluiten contact met hem op te nemen om meer over zijn auto te weten te komen. Als Robin op het afgesproken moment komt aanrijden, horen we dat direct. De vuistdikke uitlaat produceert een diepe, donkere sound die je onmogelijk kunt missen. Je verwacht minimaal een lage gestroomlijnde Italiaanse supersportwagen. Maar de Toyota die we zien is juist hoog en hoekig. Alsof-ie getekend is door je kleine nichtje. “Het is een Toyota bB”, vertelt Robin. “Het Toyota-logo vind je alleen op het stuur.”

SvL_RobinVellekoop001-nichtje.jpg
Toyota bB: kleine en grote box

“Zover ik weet, staat de eerste letter van de naam voor kleine box”, vervolgt Robin. ‘De hoofdletter B staat voor grote box. Ze verwijzen naar het 2-box-design van de bB, de kleine motorruimte en het grotere passagierscompartiment. Je vindt de letters terug op het dashboard, enigszins verstopt. Deze bB komt uit 2001, geïmporteerd uit Japan. In Nederland is hij nooit officieel geleverd. Wel in Amerika, als Scion xB (Scion was een submerk van Toyota, red.). Hij wordt vaak verward met de Daihatsu Materia, ook die auto is heel rechthoekig.”

SvL_RobinVellekoop070-kleine-grote-box.jpg
Gigantisch ruim

Een auto die zo zeldzaam is, hoe vind je die? Robin: “Bij een automaterialenzaak. Daar stond-ie met een groen handelaarskenteken. De bB stond inderdaad te koop. Maar ik had net een auto gekocht. Na een halfjaar stond hij nog te koop. Ik heb alsnog een proefrit gemaakt en de bB gekocht. Mijn liefde voor de bB is begonnen toen ik nog geen rijbewijs had. Ik zag een knaloranje exemplaar en vond hem meteen geweldig. Hij is gigantisch ruim. Achterin heb je een halve meter beenruimte; met de bank plat heb ik er eens een grote koelkast in gekregen!”

SvL_RobinVellekoop048-gigantisch-ruim.jpg
Op afstand bestuurbare bB

De Toyota bB die Robin kocht was helemaal zwart en tamelijk anoniem. Hoezo de racestickers? “Toen ik nog geen echte bB had, heb ik een op afstand bestuurbare bB gekocht, the next best thing. Op afstand bestuurbare auto’s is bovendien een hobby van mij. En toen ik eenmaal een echte had, moest-ie natuurlijk lijken op dat schaalmodel. Een mazzeltje was dat-ie al zwart was. Samen met een vriend heb ik digitaal de afmetingen van de stickers bepaald en er stuk voor stuk opgeplakt. Daar waren we twee weken lang elke avond mee bezig!”

SvL_RobinVellekoop088-afstandbestuurbare.jpg
Een hoop ellende

Met zijn opvallende stickers, fluorescerend groene wielen en bodykit ziet de bB van Robin er snel uit, maar dat is hij niet, zegt Robin zelf. “Er ligt een 1.5 benzinemotor van de Toyota Yaris in, met 110 pk. Ik heb een turbo laten monteren – vandaar de turbodrukmeter op het dashboard –, maar dat heeft alleen maar een hoop ellende opgeleverd. De koeling was vergeten en de motor liep in de soep. Ik heb twee jaar niet kunnen rijden. De turbo heb ik laten verwijderen. Vandaar dat je de bB goed hoort aankomen, een turbo dempt het motorgeluid.”

SvL_RobinVellekoop055-ellende.jpg
Enkele onhebbelijkheden

Wie net als Robin zijn of haar oog op een Toyota bB heeft laten vallen, moet wel genoegen nemen met enkele onhebbelijkheden. “Een mistachterlicht zit er niet op, maar is in Nederland wel verplicht. Dat heb ik er dus op moeten zetten”, legt Robin uit. “Verder beschikken autodealers niet over de juiste uitleesapparatuur om defecten op te sporen. Ik heb iets bij Alibaba.com besteld maar echt nauwkeurig is dat niet. Het kan dus gebeuren dat je net als ik een tijdje met een brandend waarschuwingslampje op het dashboard rijdt.”

SvL_RobinVellekoop017-horizonvervuiling.jpg
Horizonvervuiling

We rijden een stukje met Robin mee. Wat opvalt, is het comfort, ook al is de bB van Robin verlaagd. “Ik rijd er bijna dagelijks anderhalf uur mee naar mijn werk. Dat is goed te doen. Er zit een airco op en het is een automaat. Andere automobilisten steken enthousiast hun duim op en bij het tankstation vragen mensen regelmatig wat voor auto het is. Mijn vriendin vindt de bB he-le-maal niks. Mijn vader noemt hem zelfs horizonvervuiling”, lacht Robin.

Wrappen

Laat ze maar lachen, Robin. Je rijdt toevallig wel in een van de opvallendste auto’s van Nederland. Ten slotte: nog plannen met de bB? “Ik denk erover om hem te laten wrappen in een heel andere kleur. Misschien wel knaloranje, net als de bB die ik voor het eerst zag en waarmee de liefde begon”, sluit Robin af.

SvL_RobinVellekoop121-wrappen.jpg
Inschrijven Toyota nieuwsbrief